mau.jpg

DE TORENMEESTER

Thuiskomen van een lange vakantie. De Lekbrug oversteken en ‘m dan dáár in de verte zien staan. Leuk hoor, vakantie, maar het weerzien van de Dom is toch een ander verhaal. Of wat dacht je van de aftocht na een lange zomernacht. Een beetje wankel van het laatste glaasje, zwalkend langs de Oudegracht bedenk je je dat er zéker geen mooiere plek is dan Utrecht en dat het helemaal niet zo erg is dat je band weer eens lek is. je kijkt omhoog en begroet de Dom. De Dom groet terug en ziet je de nacht in verdwijnen.


Het idee om torenlampen te gaan bouwen is ontstaan nadat ik in maart 2020 vanwege de coronacrisis zonder werk kwam te zitten. Achteraf gezien is het voor mij een zegen geweest om  plotseling over zeeën van tijd te beschikken. Hierdoor heb ik kunnen nadenken over waar ik mij écht mee bezig wil houden, namelijk: bouwen. Ik zie mijzelf soms als een kleuter die met blokken speelt: een spelletje dat nooit ophoudt omdat er altijd wel weer iets nieuw te verzinnen valt. Torens zijn hoog en groot en daarmee interessant voor de met blokken spelende kleuter. Mijn werkwijze is de afgelopen vijfentwintig jaar wel wat formeler, berekender en minder rigoureus geworden, maar het enthousiasme is gelijk gebleven.


Uiteindelijk heeft dat enthousiasme ertoe geleid dat ik intrek heb genomen in een prachtig atelier, mijn torenparadijs. Het streven is om een hele verzameling torenlampen te ontwikkelen, want naast de domtoren zijn er nog heel veel andere torens die voor iemand op de wereld een speciale betekenis hebben.

Samenwerkingen:

De Snijzaak, Utrecht

De Createur, Utrecht

Laserbeest, Delft

Bram Engelaar Fotografie, Utrecht